PwC Sweden

Vi är proaktiva rådgivare som jobbar för att göra skillnad i samhället. Är du med oss?

Company type

Large company


Sector

Audit


Location

Stockholm, Torsgatan 21 113 21

News (3)

  • Other

    Ny rapport: Få svenska företag jobbar aktivt för ökad inkludering

    Rapporten ”Näringslivet: Mångfald & inkludering”, som PwC tagit fram i samarbete med Järvaveckan Research, visar att en majoritet av svenska företag inte har någon utpekad person med ansvar för mångfalds- och inkluderingsfrågor. Samtidigt anser många av företagen i undersökningen att näringslivet bör göra mer för att förbättra integrationen i samhället. – Syftet med rapporten är att belysa var näringslivet står i sitt inkluderings- och mångfaldsarbete. Utöver rapporten medverkar vi även under själva Järvaveckan och vi kommer ha ett panelsamtal i Almedalen om hur näringslivet kan arbeta för att bidra till en positiv förflyttning inom detta prioriterade område, säger Kajsa Boqvist, ansvarig för skatteverksamheten samt för mångfalds- och inkluderingsarbetet på PwC Sverige. Politiker och företag behöver göra mer Cirka hälften av de större företagen anser att ytterligare lagstiftning behövs för att främja mångfald och inkludering på arbetsmarknaden. Samtidigt säger 46 procent av alla respondenter i undersökningen att svenska företag, alltså de själva, bör göra mer för att förbättra integrationen i samhället. Detta trots att 55 procent säger att de själva inte alls har engagerat sig i frågan.   Många företag saknar en strategi och har inte satt mål Trots att hälften av företagen säger att de gärna anställer personer som kan tillföra synlig mångfald, arbetar endast 34 procent aktivt för att faktiskt öka mångfalden på sin arbetsplats. Men det finns märkbara skillnader mellan företag. Hela 78 procent av företagen med tio eller fler anställda uppger att de arbetar aktivt för ökad inkludering och mångfald på arbetsplatsen, jämfört med endast 23 procent av småföretagarna. Och bland de större företagen har 41 procent satt mål för sitt arbete med detta, jämfört med 17 procent av småföretagen.  – En förutsättning för att på riktigt öka inkluderingen och mångfalden i svenska företag är att man arbetar kontinuerligt med detta. Och för det krävs att företagsledningar pekar ut riktningen och sätter mål för vad man vill uppnå. Den hemläxan behöver ännu fler företag göra för att vi ska få till en förändring på riktigt, säger Sofia Götmar-Blomstedt, vd PwC Sverige.     Fler insikter 43 procent ser ingen motsättning mellan att rekrytera på meriter och samtidigt verka för att öka etnisk mångfald  34 procent uppger att de kandidater som skulle öka mångfalden saknar kompetenser som företaget behöver 24 procent bland de större företagen upplever att anställda eller ledning undviker att diskutera mångfald och inkludering av rädsla för att säga eller göra fel saker 18 procent av större företag ser att det höjda lönegolvet för arbetskraftsinvandring kan hämma deras tillväxt. 11 procent har en mångfalds- och inkluderingsansvarig i ledningsgruppen men 62 procent har ingen ansvarig för dessa frågor alls i företaget. Läs mer om PwC:s samarbete med Järvaveckan enligt länken nedan och ta del av rapporten: "Näringslivet: Mångfald och inkludering".

  • Other

    CEO Survey 2024: Ökad optimism men stort behov av omställning i näringslivet

    Den 15 januari lanserades PwC:s globala vd-undersökning, CEO Survey, på World Economic Forum i Davos. Rapporten visar bland annat att fyra av tio vd:ar tror på ökad global tillväxt under det kommande året, men också att många företag bara ser sin verksamhet som konkurrenskraftig i högst tio år. CEO Survey, som nu presenteras för tjugosjunde året i rad, bygger den här gången på svar från 4 702 företagsledare i 105 länder, varav 116 i Sverige. Ett viktigt tema i årets rapport är omställning, och vi kan konstatera att behovet att ställa om ökar. Så många som 45 procent av företagsledarna spår att deras verksamhet kommer att vara konkurrenskraftig i max tio år utan förändring. – I förra årets vd-undersökning såg vi tydliga signaler på det förändringstryck som råder i näringslivet. Inte mindre än fyra av tio företag svarade då att deras verksamhet kommer att vara konkurrenskraftig i maximalt tio år, om de fortsätter som idag. I år har den här andelen växt ytterligare. Det ser alltså ut som att näringslivets behov av att ställa om är här för att stanna, och takten verkar öka, säger Sofia Götmar-Blomstedt, vd, PwC Sverige. Svenska vd:ar mer tveksamma till AI Undersökningen visar även att svenska företagsledare är mindre benägna att använda AI jämfört med det globala snittet. 32 procent av de globala företagsledarna uppger att deras bolag har implementerat generativ AI under det senaste året, jämfört med 18 av de svenska vd:arna. – Det här är förvånande med tanke på hur starkt Sverige kommer ut i olika innovationsindex, vår digitala mognad, och de stora investeringar som görs inom forskning och utveckling. En anledning till att svenska företag inte kommit lika långt kan vara bristande insyn om hur generativ AI kan bidra till ökad produktivitet. En annan viktig förklaring är att den svenska debatten till stor del hittills fokuserat på riskerna med AI snarare än på möjligheterna, säger Sofia Götmar-Blomstedt.  Även när företagsledarna blickar framåt ser de globala företagen större möjligheter. Totalt är det närmare sex av tio vd:ar som anser att AI kommer att öka kvaliteten på företagets produkter och tjänster under det kommande året. Endast fyra av tio svenska bolagschefer ger samma svar. Kan företagen acceptera lägre avkastning på klimatvänliga investeringar? CEO Survey visar att relativt många företag har påbörjat olika åtgärder för att motverka klimatförändringarna. Längst har företagen kommit när det gäller förbättrad energieffektivitet och minskad energikonsumtion, där 65 procent är igång med insatser. – Det är positivt att det finns en vilja till förändring på klimatområdet inom många företag, även om det givetvis finns mycket kvar att göra. Fyra av tio företagsledare säger dessutom att de kan acceptera en lägre avkastning på klimatvänliga investeringar. Det visar på en ny syn på tillväxt, som även inkluderar samhällets långsiktigt hållbara framtid, säger Sofia Götmar-Blomstedt.  

  • Recruitment

    AI Jobs Barometer 2024: AI leder till produktivitets-boom och högre löner

    Tisdag den 21 maj lanserades PwC:s senaste globala AI-rapport, AI Jobs Barometer, på VivaTech i Paris. Rapporten, som baseras på en analys av mer än en halv miljard jobbannonser globalt, visar bland annat att AI driver en produktivitets-boom i tjänstesektorn, med fem gånger högre produktivitet och att AI-kompetens kan ge upp till 25 procent högre lön. Den svenska utgåvan av rapporten lanserades idag. AI Jobs Barometer, som presenteras för första gången i år, bygger på en analys av mer än en halv miljard jobbannonser, som tagits fram av PwC. I Sverige efterfrågades AI-kompetens fem gånger så ofta under 2023 jämfört med 2018. Resultatet visar också att AI-mogna branscher har fem gånger högre produktivitetstillväxt och att AI-kompetens ger högre ersättning än andra jobb. – Det är väldigt bra att vi kan börja urskilja fakta från spekulationer när det kommer till AI. Det visar sig att effekterna från AI på arbetsmarknaden redan är här, och det går snabbt. Dessvärre ser det ut som att svenska företag och organisationer ligger lite efter, men det innebär en möjlighet för oss på PwC att hjälpa våra kunder att implementera en ansvarsfull och säker AI-användning, säger Jessica Carragher Wallner, ansvarig för området People & Organisation på PwC Sverige.   Positiv jobbtillväxt trots produktivare medarbetare Trots att tillväxten på jobb inom med hög AI-koppling är 27 procent lägre än andra branscher så är den fortfarande positiv. Stora nedgångar i antalet jobbtillfällen till följd av AI verkar alltså utebli, enligt resultaten.   – Just nu ser vi inga tecken på att jobben försvinner, men snarare att de förändras. Det står dock klart att arbetsmarknaden är på väg in i en ny era, något som innebär att både företag och arbetstagare nu bör titta framåt, tänka innovativt och förstå att AI-teknologin är ett verktyg och en möjliggörare i deras dagliga arbete som kan bidra med nya värdefulla och hållbara resultat, säger Victoria Beica, Rådgivare & Förändringsledare, People & Organisation, PwC Sverige   Högre lön och nya kompetenskrav AI-specialister får upp till 25 procent högre lön i genomsnitt, enligt resultaten. Medarbetare som utvecklar AI-färdigheter kan stärka sin konkurrenskraft och sin position i en framtida löneförhandling. Samtidigt förändras kraven på kompetensutveckling i arbeten med tydlig AI-koppling 25 procent snabbare än i andra jobb.   – Att AI har ett stort värde för företagen är tydligt, men det ställer högre krav. AI är en exponentiell teknologi som kommer fortsätta förändras kraftigt över tid, vilket bland annat innebär att traditionella utbildningar fortare blir utdaterade, samtidigt som specifika kompetenser, digital mognad och intresse för att lära sig nytt blir mer attraktivt inom dessa branscher, avslutar Jessica Carragher Wallner.   Ladda ned och ta del av rapporten enligt länken nedan.